La nostra gastronomia

October 31, 2017

A Palafrugell disposem de bona gastronomia, plats únics, típics i espectaculars que captiven els paladars més exigents. Dues jornades gastronòmiques són la nostra bandera culinària: La Garoinada i Es Niu.

La Garoinada és una de les primeres campanyes gastronòmiques de les comarques gironines i una de les més conegudes. Va néixer l’any 1992 i pren com a producte principal les garoines, també conegudes com a eriçons de mar o garotes.

La Garoinada se celebra en ple hivern durant les minves de gener quan el mar està tranquil i la garoina està en el seu millor moment.

En aquesta campanya hi prenen part diferents restaurants de Palafrugell que ofereixen un menú que inclou un entrant de garoines, un segon plat (diferent per a cada edició) i unes postres típiques de la cuina palafrugellenca.

Ja tenim dates per la Garoinada 2018! Del 12 de gener al 25 de març de 2018... #savethedate

 

I a la tardor arriba Es Niu

Un plat molt antic, d’origen palafrugellenc, en què en els seus inicis no s’hi posava carn, ja que es tractava d’un plat de Quaresma. Es feia amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata.

Amb el temps es va anar enriquint, els pescador van afegir-hi sèpia i els surers el van completar amb aviram de cacera i, fins i tot, salsitxes. És un plat típic taper que les colles de surers de Palafrugell solien anar a menjar els dilluns a les barraques.

La preparació d’aquest plat és molt llarga, dura unes cinc hores, una per al sofregit i quatre per guisar els altres ingredients. Per aquesta raó, molt sovint no es troba a la majoria de cartes dels restaurants i en tot cas cal encarregar-lo. Un dels objectius d’aquestes jornades, que neixen l’any 1998, és, d’una banda, fer conèixer es niu als que encara no l’han descobert i, de l’altra, fer-lo més accessible als amants de la gastronomia tradicional.

No et pots perdre les tornades d'Es Niu, una vegada a l'any es fa poc per degustar-lo!

I amb aquesta bona cuina, com podem viure sense entaular-nos? 

Un dia algú va dir: "La Colla Garnatxa no existiria sense una taula al mig. Si no hi ha taula, no hi ha Garnatxa". I ben pensat és veritat. Per a nosaltres primer és la taula i després la carrossa. Perquè exactament, què és per nosaltres la taula?

Menjar plegats representa moltes coses, ens organitzem, som un equip. Qui compra? Qui cuina? Parar taula i fer cafès, les amanides d'en Pitu i les barbacoes d'en Frank, la carn d'en Gaviña i el pollastre picant d'en Miquel. Les postres de les comparseres, el vi d'en Pere, les fideuàs d'en Grau i el rentar plats. Ui els plats! Cada vegada la mateixa aventura...

Al voltant d'una taula compartim moltes experiències, ens coneixem, ens divertim plegats. Les nostres millors idees sorgeixen al voltant d'una taula, compartint moments únics i irrepetibles; improvitzant sopars que es converteixen en celebracions del que som i el que volem seguir sent.

La Colla Garnatxa és una gran família que creix cada any amb persones i projectes que ens ajuden a evolucionar, a fer-nos grans, a fer-nos únics.

Ens hem creat un espai a la nau on compartir, riure i estar junts. Ens encanta fer carrossa, però no ens imaginem fent-la d'una altra manera, en un altre lloc ni amb unes altres persones. No en sabem.

Celebrem amb la bona gastronomia del nostre poble el que som.

Visca la Colla Garnatxa i visca Palafrugell!!

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Categories
Please reload

Entrades destacades

2018, la llista definitiva

January 3, 2018

1/3
Please reload

Entrades recents

May 23, 2018

October 31, 2017

October 31, 2017

Please reload

Arxiu
Please reload

Buscar per tags
Please reload

Segueix-nos
  • Facebook - Colla Garnatxa